İnternetin Geleceği Web 3.0 Nedir?
Blog Author
Göktuğ Ceyhan
  • 1 Nisan 2022 16:02

Gelecek artık daha yakın. Facebook’un Metaverse projesi girişimi ve bununla birlikte ortaya çıkan Metaverse coin’leri Web 3.0 hakkındaki soruları da beraberinde getirdi. As Bilişim Teknolojileri olarak biz de bu yazımızda Web 3.0 ve beraberinde getireceği yenilikleri ele aldık. 

Öncelikle şu an kullanmakta olduğumuz Web 2.0 dan bahsedelim. 

Web 2.0, 2003 yılından sonra geliştirilmiş ve Facebook, instagram, Twitter gibi sosyal ağlar ile insanları bir araya getiren ikinci nesil internet hizmeti kavramıdır. 

Web 2.0 öncesinde Sosyal medya kavramı henüz dünyada yoktu. Web 1.0 forumlar, HTML statik web sayfalarını ve çok yaygın olmayan eski nesil sohbet uygulamalarını barındırıyordu. Web 2.0 ile birlikte Javascript, HTML5, CSS3 gibi frontend teknolojileri geliştirilerek daha modern ve kullanıcı dostu web arayüzleri tasarlanmaya başlandı.

Ayrıca dinamik web siteleri için ASP.NET, PHP gibi programlama dillerinin kullanımı yaygınlaştı ve geliştirildi.

Bu nedenle her gün yaptığımız internet alışverişleri, sosyal medya paylaşımları, online bankacılık işlemleri ve daha birçok günlük rutinimiz haline gelen eylemler, Web 2.0 sayesinde hayatımıza girdi. 

Peki Web 3.0 Nedir ve Hayatımıza Ne Gibi Yenilikler Getirecek?

Facebook’un Metaverse hamlesinden sonra oldukça yaygınlaşan Web 3.0 ve Metaverse (kurgusal evren) kavramı herkes tarafından merak konusu oldu ve akıllarda bir çok soru işaretine yol açtı. 

Web 3.0, semantic web yani yapay zekalı web anlamına gelmektedir. Semantic Web ile yapacağınız aramalarda %99 oranında başarılı sonuçlar elde edilmesi bekleniyor. Sezgisel olarak yapay zeka ile çalışmaya başlayacak olan Google , Yandex vb. arama motorları kusursuz bir biçimde aradığınız sonuca ulaşabilecek. 

Web 3.0 ile App’ler dApp ile değişecek!

dApp’ler günümüz uygulamalarından farklı olarak merkeziyetsiz platformlar halinde karşımıza çıkacak. dAPP’ler bir sunucuya bağlı olarak değil node adı verilen eşler arası bağlantı yolu ile çalışıyor. Örnek verecek olursak Facebook, bütün verileri kendi sunucuları üzerinden bize aktarırken herhangi bir dApp uygulaması diğer kullanıcılar (node) aracılığıyla yani peer to peer dediğimiz bağlantı yöntemi ile verileri karşımıza getirecek.

Bu sayede büyük şirketler verilerimizi kendi sunucularında tutamayacak ve haliyle bu bilgileri bizden habersiz satamayacaklar. 

Web 3.0 ve Kripto Para

Web 3.0 ağları blok zinciri ve kripto para kurucu blokları olan merkezi olmayan protokoller aracılığıyla çalışacağı için aralarında güçlü bir bağ olacağını söyleyebiliriz. 

Web 3.0 henüz ortaya çıkmamışken bazı Web 3 tokenları ise piyasaya çıkmaya başladı. 

Web 3.0 tokenleri arasında popüler olanlar;

  • FileCoin
  • Graph 
  • Helium 
  • Livepeer

Web 3.0 jetonlarının piyasa değeri 15 milyar dolardan az. Bu, bitcoin'in toplam 735 milyar dolarlık piyasa değerinin sadece %2'si.

Web 3.0 ve Nesnelerin İnterneti

Ayrıca Web 3.0 internet ağına bağlı nesneler ile bir araya geldiğinde örneğin buzdolabı, akıllı Tv, klima gibi cihazlar hakkında da otomatik önerilerde bulunabilecek. Yani nesnelerin interneti yapay zeka ile birleşerek hayatımızı oldukça konforlu hale getirebilecek. 

Tabi bununla birlikte akıllara yapay zekanın dünyayı ele geçirmesi ve makinaların insanlık için bir tehdit unsuru haline gelmesi gibi kötü senaryolarda geliyor ve bu konuda ki tartışmalar hala devam etmekte. 

Web 3.0, hala resmi olarak açıklanmış ve tanımlanmış bir kavram olmasa da hayatımızın büyük bir kısmını değiştireceği kesin. Web 2.0’dan Web 3.0’a geçişin ne zaman gerçekleşeceği henüz belli değil fakat 2030 yılına kadar bir çok platform Web 3.0 mantığı ile çalışmaya başlayacağı tahmin ediliyor. 

Yeni teknolojiler hakkında doğru ve güvenilir bilgi almak ve güncel yazılarımızdan haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip edebilirsiniz. 


Neler Yapıyoruz?
Sunduğumuz Hizmetler;